Het verhaal van ons Melkveebedrijf en Heihoeve Natuurproducten

Wij zijn geïnterviewd! Lees hieronder ons verhaal:

Het Melkveebedrijf

Ons bedrijf ligt gelegen in het Brabantse Gemonde. Op ons melkveebedrijf worden al koeien gemolken sinds 1959. Onze 200 koeien produceren naast heerlijke melk ook mest, deze mest is rijk aan voedingstoffen en zorgt voor een gezonde bodem.

Vertel eens, hoe zijn jullie op het idee gekomen om gedroogde koemest te verkopen?

“We zochten naar een duurzame oplossing voor de mest die we niet op onze akkers kwijt kunnen. We vroegen ons af, waarom zijn koemestkorrels in de winkel zo duur? Al deze producten worden verwerkt, elders verpakt en moeten dan nog naar de winkels gereden worden. Dit kan anders dachten wij! Waarom verkopen we het zelf niet? Rechtstreeks van de boerderij!”

Hoe werkt het verwerken van gedroogde koemest tot een bruikbaar product?

“Op onze boerderij hebben we een installatie die de mest van onze koeien kan verwerken tot een mooi bruikbaar product voor in de tuin. Je kunt dit een beetje vergelijken met de koemestkorrel uit de winkel, alleen is de gedroogde koemest die wij leveren niet geperst in een korrel, maar een soort potgrond.” Meer lezen over Heihoeve gedroogde koemest? klik dan hier

Hoe reageren jullie klanten na het kopen van de gedroogde koemest?

“Klanten vinden het erg leuk om rechtstreeks bij de boer te kopen. Sommige klanten maken er echt een uitje van en komen met hun kinderen naar de koeien en kalfjes kijken. Doordat wij alles zelf verwerken en verpakken op onze boerderij, kunnen wij de koemest ook voordeliger aanbieden dan bijvoorbeeld een tuincentrum. We hebben al een mooie klantenkring opgebouwd van zowel zakelijke als particuliere klanten door héél Nederland en daar zijn we erg trots op!”

Wat doen jullie eigenlijk nog meer op het gebied van duurzaam ondernemen?

“We hebben op het dak van onze stal 658 zonnepanelen. Hiermee wekken we genoeg stroom op voor ons gehele bedrijf en zo’n 20 andere gezinnen. Daarnaast hebben we een aantal percelen met grasklaver ingezaaid. Dit bindt stikstof uit de lucht en komt vervolgens weer vrij in de bodem. Dit zorgt voor een goede verhouding in de grond en met name wormen, bijen en hommels zijn hier erg blij mee.

Ook hebben we een warmteterugwinning installatie. Met deze installatie kunnen we de warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk, gebruiken voor het verwarmen van het water. Dit warme water gebruiken we dan weer voor het reinigen van onze melkrobots.”